Tartalomjegyzék

2015. augusztus 23., vasárnap

Mogyorókrémes süti

Az őszi időszakban kimondottan jól tud esni ez a mogyorós édesség, és hát amilyen idő ezen a héten volt, megjött a kedvem hozzá.
A fotó még korábbi, de ideje feltöltenem, mert náluk klasszikus karácsonykor sütemény, ami ha nem is minden karácsonykor, de sűrűn készül az ünnepi időszakban.
Szóval ősszel-télen, ünnepi alkalmakkor ideális.
A recept teljesen megegyezik a gesztenyés krémes receptjével, annyi a különbség, hogy a krémbe NATÚR mogyorókrémet teszünk (én mindig többet szoktam tenni egyébként, mint amit a recept ír. Kóstolással ellenőrzöm, mikor tökéletes a mogyorós krém mennyisége. :)).





2015. augusztus 20., csütörtök

Sajtos cukkinifasírt

Egyszerű, könnyed nyári étel, akár vendégváró falatkának is kiváló. :)


Hozzávalók:

  • 2 db kisebb cukkini
  • 5 dkg tömlős krémsajt
  • 8 dkg kemény sajt reszelve (füstöltet használtam)
  • 1 nagyobb, egész tojás
  • 1 kiskanál friss kakukkfű aprítva
  • só, bors
  • 1 jó evőkanál liszt
  • 1 kiskanál fokhagymakrém (én most kihagytam, mert előtte két nappal lettem rosszul a fokhagymás lángostól :) )
  • zsemlemorzsa
  • olaj vagy zsír a sütéshez
A cukkiniket félbevágjuk, maját kikaparjuk, héját levágjuk vékonyan, de csak akkor, ha már "megkérgesedett" rajta, egyébként maradhat. Ezután nagylyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk állni hagyjuk. Amikor levet engedett kinyomkodjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót a zsemlemorzsán kívül, és jól elkeverjük. Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk (nem kell, hogy nagyon kemény legyen!).
Az olajat/zsírt felforrósítjuk, nedves kézzel gombócokat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában és a forró, bő olajban kisütjük.

Sima vagy fokhagymás tejfölt, vagy tartár mártást kínálunk mellé és rizst.




2015. augusztus 18., kedd

Pitypang szirup

Ezzel a bejegyzéssel sajnos jól elmaradtam, de sebaj, ha tetszik a recept, mentsétek el és próbáljátok ki jövőre!
Nagyon finom lett, a pitypangot a kertünkből szedtem. Ezt teszem a teába, a natúr joghurtba, kiegészítve idénygyümölccsel, sőt, legutóbb húspáchoz is használtam méz helyett. Nagyon finom, bár nem lesz olyan sűrű, mint a valódi méz, ízben mégis megtévesztésig hasonló.



A recept a Nosalty-ról való.

Hozzávalók:

  • 2 marék pitypangvirág
  • 1 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 1 citrom (felkarikázva, vagy csak a leve)

A pitypangot délidőben, amikor teljesen ki vannak nyílva a virágok, leszedjük, kb. 1 órára zsírpapírra terítjük, hogy a bogarak kimásszanak belőle.
Ezután a virágokról levágjuk a zöld részt és 1 liter vízzel épphogy felforraljuk, már el is zárjuk alatta a gázt, és lefedve egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap leszűrjük, a virágokat kinyomkodjuk. A léhez adjuk a cukrot és a citromlét, majd nagyon lassú tűzön, fedő nélkül forráspontig felfőzzük (nem forraljuk!). Kihűtjük. Ezt még kb. háromszor ismételjük.
Ezután üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Hónapokig eláll (most már tapasztalatból mondhatom).
Felbontás után hűtőben érdemes tárolni.






2015. augusztus 2., vasárnap

Almás-fahéjas bodzalekvár

Tavaly elmaradt, idén pótoltam...nagyon finom lett, bár legközelebb szerintem az alma arányát csökkentem, mert inkább alma, mintsem bodza ízű a végeredmény.
De ettől még borzasztóan finom!


Hozzávalók:

  • 36 dkg tisztított bodzabogyó (azért ennyi, mert nekem pont ennyi lett)
  • 36 dkg tisztított alma
  • 30 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél-1 citrom leve ízlés szerint
  • 1 csomag 3:1 dzsemfix


A bodzabogyót villával lehúzzuk a száráról, majd annyi vizet öntünk rá, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje.
A víz felszínére feljövő bodzaszemeket szűrővel kiszedjük, kidobjuk (ezután kaptam meg a 36 dkg-os tiszta súlyt)
A vizet leöntjük róla, újra felöntjük vízzel, de már épp csak annyival, ami ellepi.
Hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt almát, citromlét és cukrokat, és kb. 20 perc alatt jól összefőzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, ha nem szeretjük a magokat passzírozzuk is át (én ezt nem tettem).
A végén hozzáadjuk a dzsemfixet, még pár percig főzzük, majd tiszta üvegekbe töltjük, és pár percig fejre állítjuk.
Utána mehet a kamrapolcra! :)

Nekem ebből a mennyiségből a képen látható két üveg, meg még két pont ekkora üveg (egy kicsi és egy nagyobb) lett.