Tartalomjegyzék

2015. április 27., hétfő

Citromos kocka

A facebookon jött szembe velem ez a recept, és mivel minden volt hozzá itthon, múlt hétvégén ki is próbáltam.
Nagyon egyszerű, gyakorlatilag elronthatatlan süti, az "úri" fajtából. Értem ezalatt, hogy ebből nem eszik meg az ember lánya egy tányérra valót, mint mondjuk hókifliből. Ez a süti nagyon tömény, nagyon citromos, nagyon fenséges, és tea vagy káve mellé egy, maximum két darab bőven elég.
Ajánlom mindenkinek, aki rajong a citromért, szereti a modern, de egyszerűen elkészíthető sütiket.



Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 5 ek porcukor
  • 3 citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj
Krémhez:
  • 4 db tojás (nagy)
  • 25 dkg cukor
  • 3 citrom leve
  • 2 evőkanál liszt
A tésztához a vajat leszámítva mindent összekeverünk, majd a vajat is hozzáadva elmorzsoljuk. Sütőpapírral bélelt, 25x25 cm-es tepsibe nyomkodjuk a tésztát. Én egy egyenes falú pohárral kicsit végiggörgettem rajta, hogy egyenletesebb legyen a felszíne.
Bedugjuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szép színt nem kap a felszíne, közben elkészítjük a krémet.
A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromlét, és beleszitáljuk a lisztet is.
A megpirult tésztára öntjük, visszatesszük a sütőbe és addig sütjük alacsony hőmérsékleten, amíg a teteje megemelkedik, és szépen összeáll, megszilárdul,
Ha kész, kihűtjük, szélét levágjuk, és 16 db egyforma kockákra vágjuk,tetejét porcukorral meghintjük.
Szerintem másnap még finomabb, mint frissen. :)


2015. április 26., vasárnap

Mézes zserbó

Nagyon elmaradtam a receptek közlésével, jópár sorakozik, hogy blogbejegyzés szülessen belőle, de a kerti munka jelenleg minden energiámat leköti. Azért igyekszem most már szépen lassan pótolni a lemaradást.
Ma egy olyan receptet hoztam, amit Hankkánál találtam és húsvétra meg is sütöttem.
Nagyon-nagyon finom, nem bírtuk abbahagyni, annyira nem, hogy a csoki még rajta sem volt, mikor már mindketten teli szájjal habzsoltuk és megállapítottuk, finom ez csoki nélkül is, majd vágtuk is a következő szeletet. :)



Hozzávalók (tepsiméret 30x36 cm ):

a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj (+ a tepsi kenéséhez kevés zsír)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz
  • kb. 4 evőkanál tejföl
a krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 púpozott ek liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg vaj (nálam margarin)
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál rum
  • közepére: sárgabarack lekvár
a tetejére (nálam csak porcukor):
  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál olaj

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és zsírozott tepsi hátulján megsütjük., kihűtjük.

A krémhez a cukrokat, tojássárgát kevés tejet és a lisztet csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük.
A vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a rumot, végül összedolgozzuk a tojásos masszával.

Az alsó két lap közé kerül a krém fele, a középső két lap közé kerül a lekvár, a felső két lap közé a maradék krém, a tetejére pedig a vízgőz felett megolvasztott csoki és olaj keveréke.

Hagyjuk legalább egy éjszakát állni, hogy a lapok megpuhuljanak.



2015. április 5., vasárnap

Házi csoki

Tavaly nyertem Süninél egy nagyon aranyos nyuszis szilikon sütőformát, amit most avattam fel egy hirtelen ötlettől vezérelve, ugyanis Évánál megláttam a házi milka csoki receptjét, és rögtön összeállt a kép: ebből bizony nyuszi-csoki lesz a locsolóknak. :)
Én a lenti adag negyedéből készítettem, mert a nyuszi formákat csak félig akartam megtölteni. A adag negyedéből 6 db, kb 1-1,5 cm vastag nyuszi született.



Hozzávalók:
  • 25 dkg cukor 
  • 2 dl tejszín 
  • 10 dkg vaj 
  • 25 dkg zsíros tejpor
  • 3 púpos ek. keserű kakaópor 
  • 2 cs. vaniliás cukor
Elkészítés:
A cukrot, tejszínt és a vajat lassú tűzön 6-8 percig főzzük.
A tejport, a vaníliás cukrot és a kakaót  összekeverjük, majd a a főzött masszához keverjük.
Tetszőleges formába öntjük, tetejét elegyengetjük (én vízbe mártott kanállal dolgoztam), és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Én celofánba csomagoltam a nyuszikat és kenderzsineggel kötöttem rá masnit. Így kapják meg holnap a locsolók. :)