Tartalomjegyzék

2014. december 28., vasárnap

Töltött káposzta pataki tálban

A blogom egyik legkedveltebb receptje az egészben sült csirke pataki tálban, így gondoltam épp itt az ideje újra előszedni, és egy igazi klasszikust elkészíteni benne.
Nagyon finom lett, nem mondom, hogy jobb vagy rosszabb, mint a lábosban főtt társa, minden estre nekem sokkal ünnepélyesebb ily módon elkészítve, és egészségesebb is, hiszen minden zamat benne marad. Emellett nagy előnye még, hogy elronthatatlan, és egészen biztos, hogy nem ég oda. :)
Életem első önálló töltött káposztája volt egyébként. A mennyiségek irányadóak, nem mértem le dekára pontosan. :)



Hozzávalók:

  • kb. 1 kg savanyú káposzta
  • 10 db savanyított káposztalevél
  • 55-60 dkg darált sertéshús
  • 14 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 2 kisebb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt köménymag
  • pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 1 ek sertészsír
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 kk egész bors
  • 15 dkg főtt-füstölt császárszalonna
  • füstölt sertéshús (nálam sonka, de lehet oldalas is, vagy tarja, bármi), nem mértem, néhány darab kell bele az íze végett

Tálaláshoz:

  • tejföl
  • zöld erőspaprika

A füstölt húst előző este meleg vízbe áztatjuk, hogy ne legyen annyira sós.
A pataki tálat szintén vízbe áztatjuk, elég 1 órára, de én most egész éjjelre beáztattam.
A káposztát, ha nagyon savanyú, meleg vízben átmossuk,

A töltelékhez 1 kis fej hagymát lereszelünk, a fokhagymákat fokhagymaprésen átnyomjuk, a rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután a húst a rizzsel, a hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt köménymaggal, pirospaprikával és a tojással alaposan összedolgozzuk. A 10 db levelet megtöltjük ( a leveleket nem mossuk át).

A beáztatott Pataki tálat kikenjük zsírral, megszórjuk pirospaprikával és egy evőkanál liszttel, beletesszük a káposzta felét, meghintjük sóval és köménymaggal, rátesszük a babérleveleket (ízlés szerint erős pistát is tehetünk rá 2-3 kávéskanállal), megszórjuk egész borssal, és az egyik kis hagymát felszeletelve szintén ráhelyezzük. Ezután ráfektetjük a füstölthús darabkákat, majd szépen sorban a töltelékeket is rátesszük. Befedjük a maradék káposztával, ezt a réteget viszont már csak sóval és kevés köménymaggal szórjuk meg,

A szalonnát kb. fél centis csíkokra vágjuk, bevagdossuk, és az egész tetejére pakoljuk,

Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (nekem pont tele lett a tál), és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, résnyire nyitott ajtónál  sütjük (egy villával támasztottam ki), majd újabb 15 percet szintén takaréklángon, de már csukott ajtónál. utána közepesre emeljük a hőfokot, és így sütjük kb. 2,5 órán át (tehát összesen 3 óra a sülési idő!). A 2. órától érdemes figyelni, és ha szükséges, a vizet pótoljuk!

Leírni több idő volt, mint elkészíteni. :)
Sok sikert hozzá!

Megjegyzés: a töltelék kicsit kemény lett, bár nekem így is nagyon ízlett. Aki a puhábbat szereti, főzze meg előtte a rizst félpuhára, és így adja a darált húshoz!

Ez már nem a teljes mennyiség, egy töltelék, némi káposzta és két csík szalonna is hiányzik. :) Éhesebb voltam, mint amennyire fényképezni vágytam. :) A szalonnák teteje csodásan megpirult, ugyanakkor nagyon zamatosak és puhák lettek!

A töltelék belseje





2014. december 27., szombat

Mézeskalács

Tesóm egyszer nagyon finom mézeskalácsot kapott karácsonyra, aminek még akkor elkértem a receptjét. Eljött az idő, és idén én is megsütöttem. Életem első mézeskalácsai. :) Ebből az adagból rengeteg mézeskalács lesz, én a 3/4-ét elajándékoztam, de még így is maradt belőle bőven nekünk a fa alatt majszolgatni.


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • fél cs. szódabikarbóna (én itt hibáztam, mert a nagy, Horváth Rozi féle szódabikarbónás zacskó felét szórtam bele, és ezért nagyon megkeltek a kalácsok. Ti a kis csomag felét szórjátok bele.)
  • 12,5 g fűszer: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér ízlés szerint vagy konyhakész mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg margarin
  • 30-40 dkg méz
  • 25 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • kenéshez: 2-3 tojás sárgája
  • díszítéshez: 1 tojás fehérje+ 15 dkg porcukor

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel, közepébe mélyedést készítünk, belekockázzuk a margarint.
A mézet felforraljuk a porcukorral, és a lisztbe helyezett margarinra öntjük, hogy a margarin megolvadjon.
Ezután a két tojás sárgáját is hozzáadva összegyúrjuk a tésztát (még melegen), nyújtjuk és szaggatjuk, sütés előtt lekenjük felvert tojássárgával, és szép barnára sütjük
A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, keverés közben, apránként hozzáadjuk a porcukrot. egy erősebb zacskóba kanalazzuk, aminek a csücskét levágjuk, és ennek segítségével díszítjük a kalácskákat.





2014. december 25., csütörtök

Klasszikus mézes krémes- Lajos Mari recept

Lajos Mari Stah Judit mellett a másik nagy kedvencem, akiben még sohasem csalódtam.
Tavaly már megsütöttem ezt a mézes krémest, de vállalhatatlanul rossz fotók születtek. Idén újra megsütöttem, és nem csak a fotók, de a sütemény látványa és sokkal szebb lett, hiába, a gyakorlat...

Ezzel a klasszikus, illatos, fahéjas, rumos, narancsos, citromos ünnepi finomsággal kívánok nektek nagyon boldog karácsonyt!




Hozzávalók a tésztához:
  • 12 dkg méz
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 0,5 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom leve
  • 2 db tojás
  • 1 kk fahéj
  • csipet só
  • 60 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • zsír/margarin a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl citromlé
  • 0,5 dl rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg málna vagy ribizlilekvár

Tetejére:
  • 10 dkg étcsoki
  • 6 dkg vaj

  • A mézet, vajat/margarint és tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 
  • A cukrokat a tojással és a citromlével habosra keverjük.
  • A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal és a csipet sóval.
  • Mindhárom egyveleget összeöntjük és fakanállal elkeverjük (nagyon ragacsos tésztát kell kapnunk), Legalább fél órára a hűtőbe tesszük, ezután könnyen gyúrható, nyújtható lesz. 4 lapot sütünk belőle kikent tepsin.
  • A krémhez sűrű pudingot főzünk a pudingporból és a tejből, kevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a rumot, citromlét és vaníliás cukrot.
  • A porcukrot habosra keverjük a vajjal/margarinnal, és összekeverjük az ízesített pudinggal.
  • A lekvárt felforraljuk, sűrű szitán áttörjük, hogy ne legyen benne mag.
  • Az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, erre kerül a meleg lekvár fele, újabb lap, majd a krém másik fele következik. A legfelső lapra simítjuk a lekvár felét, hagyjuk kicsit dermedni.
  • A csokit gőz fölött megolvasztjuk a vajjal, és a sütemény tetejére, a lekváros rétegre simítjuk. Másnap szeleteljük. :)





2014. november 27., csütörtök

Mexikói bab

Igazából csak attól mexikói, hogy babos, kukoricás és csípős.:)
Amúgy abból készült, ami itthon volt, teljesen saját recept. Friss házi kenyérrel ettük, borzasztóan finom lett, és kb 30 perc alatt el is készült. 3 adag lesz belőle.

Mivel a képek nem lettek jók, nem is akartam feltölteni, de Ádám azt mondta, ezt nem hagyhatom ki a blogomról. :)


még gőzölgött mikor fotóztam

Hozzávalók:

  • 1 konzervdoboz vörösbab
  • 1 konzervdoboz hámozott paradicsom
  • fél konzervdoboz kukorica
  • 2 kisebb hagyma
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld erőspaprika
  • csilipaprika még pluszban ízlés szerint
  • 20 dkg főtt, füstölt császárszalonna
  • só, bors
  • 1 ek olaj

A hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
A babot és a kukoricát szűrőbe öntjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A paprikát felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb serpenyőben 1 ek olajon megpirítjuk, a felénél hozzáadjuk a hagymát is. Mikor a szalonna már szépen megpirult és a hagyma is összeszottyadt, hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit így pirítjuk tovább, majd mehet hozzá a bab, kukorica, paprika végül pár perc múlva a paradicsom. Sózzuk-borsozzuk és alaposan összerotyogtatjuk amíg a paradicsom teljesen szét nem esik.
(én adtam hozzá néhány kocka húst is, ami pörköltből maradt, de tényleg nagyon keveset, csak hogy ne vesszen kárba).
Friss kenyérrel az igazi.


2014. november 23., vasárnap

Brownies - Stahl Judit féle 35 perces

A héten beszereztem (mindössze 1000 Ft-ért) Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! c. könyvét 35 perces ételekkel.
Mivel Stahl Judit benne van abban a 3 "sztárszakácsban", akiknek a receptjeiben vakon megbízom, gyorsan ki is próbáltam 2 receptet.
Nemcsak hogy nagyon finom volt mindkettő, de valóban megvolt 35 perc alatt. :)

Ezt a brownies-t csak fél adagból készítettem el, no nem azért, mert féltem a végeredménytől, hanem mert mindössze 5 dkg étcsoki volt itthon. Egy aprócska tortaformában készítettem el, 6 szeletke lett belőle, és azonnal elfogyott. :)



Hozzávalók ( a teljes adaghoz):

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél tk sütőpor
  • 2 tk neszkávé 1 kanál langyon vízben feloldva
  • 2 nagy tojás
  • szűk 1 dl semleges ízű olaj
  • 1 marék dióbél
  • 1 tk vaj (a tortaforma kikenéséhez)


A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A diót felaprítjuk, vagy mozsárban megtörjük. A csokit apróra vágjuk.
Egy fodros szélű, 24 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal.
A csokit, lisztet, cukrot, kakaóport és a sütőport elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a tojást, a feloldott neszkávét, és az olajat.
A két tál tartalmát alaposan összekeverjük, belesimítjuk a formába, megszórjuk a tetejét a dióval, majd 18-20 perc alatt készre sütjük (nem szabad túlsütni, akkor jó, ha a tűpróba során kicsit még ragad a közepe).







2014. november 17., hétfő

Fokhagymás brokkoli krémleves sajtos pirítóssal

Sok receptet elolvastam, végül elkészült a saját, egyszerűsített verzióm. Javaslom fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, mert az állás kimondottan jót tesz neki, sokkal jobban összeérnek az ízek.



 Hozzávalók:

  • 1 nagyobb brokkoli
  • 1 közepes burgonya
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka (vagy alaplé, ha van)
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • kevés vaj
  • kevés tej
  • toast kenyér
  • sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk.
Kevés vajon a brokkolit a burgonyával pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Addig pároljuk, míg a fokhagyma illata jól érződik. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, beledobjuk a leveskockákat, borsozzuk, reszelünk bele ízlés szerint szerecsendiót.
Puhára főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ekkor elég sűrű lesz, ízlés szerint tejjel és/vagy vízzel hígítjuk.

A kenyereket átlósan ketté vágjuk, serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk (zsiradék nélkül). Mikor már majdnem kész, reszelt sajttal megszórjuk, megvárjuk, míg ráolvad, és ekkor vesszük ki a serpenyőből, azonnal tálaljuk a leves mellé.


2014. november 16., vasárnap

Gesztenyés aprósütemény

Az mondják, sok híres és közkedvelt étel úgy született, hogy a szakácsnak rögtönöznie kellett, mert valamilyen hozzávaló épp nem volt elérhető a spájzban, vagy az elkészítés során a munkafolyamat menete változott meg véletlenül. Vagy hirtelen kellett valamit készíteni abból, ami épp otthon volt.

Szombaton hópehely kiflit készültem sütni. Jó előre elterveztem, és azt is, hogy egy részét dióval, egy részét gesztenyével töltöm majd meg (karácsonyi főpróbaképp, mert gesztenyével még nem készítettem).
A lisztet már a tálba szitáltam, mikor kiderült, alig van otthon zsír. Sebaj, a hiányzó részt vajjal pótoltam.
Mikor már minden a tálba került, és csak az élesztőt kellett volna belemorzsolnom, akkor vettem észre, hogy élesztőből is csak 2 dkg árválkodik a hűtőben...agyvérzés helyett, gyorsan tettem bele egy teáskanál szódabikarbónát, és izgatott vártam, hogy ebből mi fog kisülni.

Hát a végeredmény, te jó Ég! Tökéletes! Soha ilyen finom aprósütit én még sohasem, sehol.... :)
Érdekes, hogy ilyen kevés változtatás is mennyivel finomabbá tudja tenni az amúgy is nagyon finom sütit.
Tölthető bármivel (az eredeti hókifli receptnél leírtak szerint) és sokáig elálló süti.


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor 
  • 13 dkg zsír
  • 13 dkg vaj (csak a vaj jó!)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott  teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • kevés tej az összeállításhoz
Töltelék:
  • ízesített gesztenyemassza (2-2,5 csomag)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjuk (az élesztőt elég belemorzsolni, nem kell felfuttatni).
A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, kör alakú kiszúróval szaggatjuk, mindegyik közepébe kis adag gesztenyét halmozunk, félbehajtjuk, lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin világosra sütjük, még forrón, egyesével vaníliás porcukorba forgatjuk.







2014. november 9., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa egyszerűen

Sosem szerettem a sós süteményeket, így a pogácsákat sem.
Amikor mama töpörtyűs pogácsát készített,  szinte sosem ettem belőle. Még készíteni sem készítettem sosem.
Viszont sokszor ott voltam mama körül, így az évek alatt ellestem, hogyan készíti. Annak idején mindig vágtunk disznót, egy évben hármat is. A töpörtyűt apa sütötte ki, a zsír bödönökbe került úgy, hogy előtte szépen leszűrtük. A szűrőben maradt nagyon apró töpörtyűs zsírból mindig pogácsa készült. :) A tésztába nem tej, hanem házi bor került, és mama az élesztőt sem futtatta fel sosem, csak belemorzsolta a tésztába. Mindig került bele pár szem főtt krumpli is, hogy puha legyen a tésztája. Ja igen, és a hozzávalókat mama sosem mérte.

Én kicsit változtattam a recepten, és azt kell mondjam, ennyire pihe-puha, finom pogácsát még sosem sikerült sem sütnöm, sem ennem. Bár továbbra sem vagyok nagy rajongója a sós sütiknek, ebből ma sikerült elég sokat belapátolnom.

Mostanában kissé el vagyok maradva a blogjaitok olvasásával, de szerencsére Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója figyelt, és jelzett nekem, hogy a recept pont passzol a VKF 67. fordulójának tematikájába (a kiírás elkerülte figyelmemet, köszönöm Okki!), így szeretettel küldöm, és ezzel a recepttel jelentkezem a játékra. :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db közepes burgonya
  • 15 dkg sertés töpörtyű
  • 2 jó ek sertészsír
  • 3 tk só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • + 1 tojás a kenéshez (elhagyható)

A burgonyát apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük 20 perc alatt.
Miközben fő, egy deszkán nagyon-nagyon apróra vágjuk a töpörtyűt olyan mozdulatokkal, mint amikor petrezselymet aprítunk. A végén szinte már kenni lehet majd.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, zsírt, töpörtyűt, a felfuttatott élesztőt, végül a áttört főtt krumplit (lehetőleg langyosan, mert így sokkal gyorsabban kel meg a tészta).
Ha túl puha lenne, adjunk még hozzá lisztet, ha kemény, kevés tejjel vagy borral lágyítsuk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (fél-1 óra).
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét tojással, berácsozzuk egy éles késsel, szaggatjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk, végül készre sütjük.

(a képen látható mennyiség kb. a teljes adag fele)





2014. október 24., péntek

Narancsos teasütemény

Hankkánál megláttam, és gyorsan el is készítettem. :)
Bevallom, nem igazán szeretem a kekszeket sem enni, sem pedig készíteni, épp ezért, ha egy kekszre azt mondom, na ez felkerül a blogra, akkor az tényleg nagyon-nagyon finom. :)
Azon túl, hogy finom, roppant egyszerű is elkészíteni, szóval hajrá!

Kekszkinyomóm sajnos nincs, így én kis golyókat formáztam és villával lapítottam szét őket, ezért a látvány sokkal kmmm, hogy is mondjam, sokkal bénább, mint Hankkánál.
Ez az a keksz, amit ajándékba is bármikor szívesen készítenék, mert a sikere szerintem garantált.

Mivel a kekszek általában csak vajjal az igaziak, semmiképp sem javaslom a margarint az elkészítéséhez.


Hozzávalók (kb. 35-40 db-hoz):
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 db narancs
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 25 dkg liszt

A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Alaposan kikeverjük. A legvégén összedolgozzuk a liszttel.
Kis golyókat formázunk,sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és villával kilapítjuk, vagy kekszkinyomóval szép formás sütiket nyomkodunk a sütőpapírra.
Készre sütjük, te mellé kínáljuk vagy csak úgy elmajszolgatjuk, ha ránk tör a nassolhatnék. :)




2014. október 23., csütörtök

Diós guba tepsiben sütve

Csak azért diós, mert a mákosért nem annyira rajongunk.
Amikor mákkal készítem, akkor teszek a tetejére szilvalekvár halmokat is még sütés előtt, ami valami mennyei ízt ad neki. A lekvár ezúttal elmaradt, de a dióhoz kitűnően passzoló baracklekvárral turbózható.


Hozzávalók:

  • 6 db szikkadt kifli
  • 5-6 dl meleg tej (kifli méretétől függően)
  • 1 db nagyobb tojás
  • cukor (ízlés szerint, én kb. két kisebb marékkal tettem bele)
  • fél citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd kikapargatott belseje
  • vaj a kenéshez és a tetejére
  • darált dió (nem mértem, kb. 3 marékkal szórtam rá)

A kifliket felkarikázzuk.
A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat és a tejet. Ezzel öntjük nyakon a kiflikarikákat. Kézzel óvatosan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a tej. Ha felszívta a levet, megszórjuk a darált dióval, és kézzel ismét óvatosan átforgatjuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleborítjuk a a kiflis masszát, tetejére kevés apró kockára vágott vajat szórunk és készre sütjük (amikor a teteje szépen megpirult, akkor van készen).

Tálaláskor kevés porcukorral meghintjük. Kínálhatjuk lekvárral, vaníliapudinggal vagy vaníliasodóval is, de önmagában is nagyon finom egy tartalmas leves után.

2014. október 22., szerda

Norvég almatorta

Még a nyáron készült, de elmaradt a feltöltése.
Mivel ilyenkor ősszel úgyis olcsón lehet kapni az almát, épp kapóra jöhet ez a recept nektek, ha valami finom, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságra vágytok.
A recept Évától, a Takarékos konyha blogról való.


Hozzávalók:

  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 db alma

Szóráshoz:

  • 12 g cukor
  • 2 g fahéj

A margarint a cukrokkal, és a csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, a citromhéjat, és amikor szép habos, beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Egy tortaformát (én tepsit használtam) kikenünk margarinnal, vagy sütőpapírral kibéleljük az alját. Belesimítjuk a masszát, majd a meghámozott és vékony szeletekre vágott almát állítva a masszába nyomkodjuk.
A tetejét a fahéjas cukorral megszórjuk és készre sütjük.

2014. október 18., szombat

Borsós pulykaragu

Roppant egyszerű, és nagyon-nagyon finom.

Tulajdonképp pörköltet készítünk filézett pulyka felsőcombból, de adunk a pörkölthöz pár marék zöldborsót is, és legvégén tejföllel behabarjuk.
Fűszerei csak só, jó sok bors és fokhagyma.
Ha nagyon leveses a szaft, szórjunk bele egy kevés lisztet habarás előtt.
A pörköltet így készítem, nyári időszakban mindig friss paradicsommal és paprikával. :)






2014. szeptember 21., vasárnap

Puliszka gazdagon

Szerintem méltatlanul lett elfeledve ez a finom és sokoldalúan variálható étel.
Nagymamám sosem készítette, mert gyerekként annyira szegények voltak, hogy mindig ezt ették, hol magában, hol cukros mákkal megszórva, és végtelenül megutálta.
Egyszer gyerekként kikönyörögtem, így készített nekem, de előre szólt, hogy nem fog ízleni...és nem is ízlett. Persze nem volt apelláta, megettem, csak azért is.
Aztán tavaly ráakadtam újra...egy ismerősöm hozta szóba, aki azt is említette, hogy feléjük tejföllel és pirított hagymával eszik, így nosza, kipróbáltam...és igen, bizton állíthatom, nagyon finom!
Most még egy kis pirított császárszalonnát is szórtam rá, csak az íze végett. :)


A puliszkához sosem mérem a hozzávalókat.
Én vagy csak tejben, vagy 2/3 tej-1/3 víz arányú folyadékban főzöm meg csipet sóval.
Csak vízzel készítve én nem annyira szeretem.
Mindenki ízlésének megfelelően készítheti folyósabbra vagy sűrűbbre, pont úgy, mint a tejbegrízt.
De ne feledjük, miután elzártuk alatta a tűzhelyet, még tovább dagad és sűrűsödik!

Hozzávalók:

  • kukoricadara
  • tej (víz)
  • csipet só
  • tejföl (20%-os)
  • vöröshagyma
  • főtt/füstölt császárszalonna


A tejeben a kukoricadarát csipet sóval, folyamatosan kevergetve megfőzzük, majd lefedve állni hagyjuk pár percet.

A szalonnát felkockázzuk, ropogósra sütjük. Egy szűrőlapáttal kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megdinszteljük az apróra vágott hagymát. A hagymát is kiszedjük egy szűrőkanállal.

A meleg puliszkát egy tányérra szedjük, tetejére ízlés szerint ki-ki rakhat tejfölt, szalonnát, hagymát.

Tipp: reszelhetünk rá sajtot is, de megszórhatjuk pirospaprikával is. A tejfölbe keverhetünk előtte zúzott fokhagymát.

Remélem, kedvet kaptatok az elkészítéséhez!




2014. szeptember 17., szerda

Fanta szelet

Egy közismert süti, amit én csak tavaly óta sütök, de nagy sikere van. :)

A receptet itt találtam, de én felezni szoktam a tészta hozzávalóit (már eleve a felezett mennyiséget adom meg itt), szerintem így is bőven elég magas.
Finom, könnyed, szapora süti, és gyakorlatilag elronthatatlan.


Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 nagy (!) tojás
  • 3,5 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaó
  • fél cs. sütőpor
  • csipet só
  • 1 ek olaj

Túrókrémhez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 18 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

A fantás réteghez:

  • 7 dl Fanta
  • 2 cs. vaniliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 1 ek citromlé


A tésztához a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a cukrot is hozzáadjuk, és tovább verjük a habot. Egyesével belekeverjük a tojássárgákat és az olajat (alacsony fordulatszámon), végül fakanállal beleforgatjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
Kikent, lisztezett, magasabb falú tepsiben megsütjük, a tésztát kiborítjuk, rácson hűlni hagyjuk.
Tepsiméret: kb. 22x37 cm

A túrót áttörjük. A margarint a cukrokkal habosra keverjük, majd a túrót és citromhéjat is hozzáadva alaposan kikeverjük.

Kb. 1 dl Fantában elkeverjük a pudingport, a maradék Fantát felforraljuk, hozzákeverjük a pudingos masszát és a citromlét, majd sűrűre főzzük.

A tepsit elmossuk, alaposan kitöröljük, kibéleljük az alját sütőpapírral (erre azért van szükség, mert a tészta a túrótól megereszkedhet és beleragadhat a tepsibe), belehelyezzük a kihűl tésztát, rákenjük a túrókrémet és a még meleg fantás réteget.

Hűtőbe tesszük, hogy a felső réteg teljesen megdermedjen.






2014. szeptember 14., vasárnap

Töki Pompos (langalló, kemencés lángos, kenyérlángos)

A kürtőskalács mellett a vásárok elengedhetetlen eledele nálam a "magyar pizza", ami nem más, mint a Töki pompos, vagy más néven kemencés lángos, vagy megint más néven langalló. Otthon is elkészíthető könnyen és egyszerűen, így remélem, kedvet kaptok hozzá!
Persze, tudom, sosem lesz olyan, mint az igazi kemencés, de higgyétek el, így is nagyon-nagyon finom! NEM-LEHET-ABBAHAGYNI! :D
Az eredeti recept itt olvasható, én már rengetegszer megsütöttem.



Hozzávalók:
(nekem a tészta 2 db kb. 25x38-as tepsire elég, az eredeti recept 1 nagy gáztepsit ír)

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes burgonya
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dl langyos víz

Feltéthez:

  • 2-3 dl tejföl
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 közepes fej lilahagyma szeletelve
  • 30-40 dkg főtt. füstölt császárszalonna felkockázva
  • 20 dkg reszelt sajt (opcionális)

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük.
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a liszttel, a burgonyával és ízlés szerint sóval összegyúrjuk.
Langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk, a tésztát szétnyomkodjuk rajta egyenletesen, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben elősütjük (5 perc kb.), hogy kicsit kérges, szilárd legyen a teteje.
A tejfölt kikeverjük a fokhagymával, ezzel kenjük meg az elősütött tésztát, rászórjuk a szalonnát, a hagymát és a sajtot, majd visszadugjuk a sütőbe és készre sütjük.

2014. augusztus 31., vasárnap

Könnyű karalábéleves vajgaluskával

A recept Horváth Ilonától, a zöldségek a kertemből valók. :)
Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy néhány zsenge sárgarépát is adtam hozzá.


Hozzávalók:

  • 40 dkg karalábé (részben sárgarépával helyettesítettem)
  • 2 ek olaj vagy 3 dkg zsír
  • 3 dkg liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Vajgaluskához:

  • 1 tojás 
  • 3 dkg puha vaj
  • liszt, amennyit felvesz

Tálaláshoz: tejföl

A karalábét megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, vagy felkockázzuk, és forró zsiradékon, megsózva puhára pároljuk fedő alatt.
Megszórjuk a lissztel, pár percig pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel.10-15 percig főzzük.
A vajgaluskához a tojást a vajjal alaposan kikeverjük, majd a lisztet hozzáadva keményebb galuskatésztát készítünk belőle (én csak egy villával dolgozom össze). A galuskát kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, ha feljött a víz felszínére kész is.
A leveshez a legvégén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, tálaláskor pedig tejfölt kínálunk hozzá.

2014. augusztus 26., kedd

Filléres húspótló

Ezt a fajta húspótlót először Éva blogján láttam meg, már többször készítettem, a variációk száma végtelen. Készítettem már kakukkfűvel és rozmaringgal is.Volt, hogy reszeltem bele sajtmaradékot, volt hogy hagymát, de most épp mustár és egy nagy csokor petrezselyem került bele. Érdemes kipróbálni, nagyon finom! Ha a rántotthús után, ugyanabban a zsírban sütjük, még plusz finom ízt ad neki.


Hozzávalók:
  • szikkadt kenyér vagy zsömle
  • tojás
  • zöldfűszer (ízlés szerint, pl. rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
  • egyéb ízesítők, válogassunk kedvünkre: zúzott fokhagyma,  reszelt vöröshagyma,  pirított hagyma,reszelt sajt, mustár
  • só, bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj vagy zsír a sütéshez (nálam zsír)
A kenyeret vagy zsömlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, összekeverjük a hozzávalókkal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható állagú legyen. Kis rudakat vagy pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró zsírban vagy olajban ropogósra sütjük.
Körettel tálalva könnyű fogásnak, böjti időszakra, főzelék feltétnek, vagy csak úgy, önmagában is nagyon finom, filléres étel, mártogathatjuk ketchupbe, majonézbe vagy tejfölbe is.

Én most petrezselymes krumplival és tejföllel ettem, nagyon finom volt és meglepően laktató.



2014. augusztus 25., hétfő

Tárkonyos csirkeraguleves

A kertünkben burjánzik a tárkony, de még soha nem főztem vele semmit. Itt volt hát az alkalom, hogy kipróbáljam. Nekünk nagyon-nagyon ízlett ez a leves.
Több receptet is elolvastam, mind hasonló elkészítési módot ír. Én nem mértem a hozzávalókat, ezért most sem írok, csak kb. mennyiségeket.
A gombát párom miatt kihagytam, de nem is hiányzott belőle. És megjegyezném, hogy az ÖSSZES zöldség a kertünkből került a levesbe, talán ettől lett ennyire finom... :)


Hozzávalók:

  • 1 kisebb csirkemellfilé kockázva
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 1 közepes karalábé
  • 1 kisebb zellergumó (nekem nem volt, így a zellerlevelek szárát aprítottam fel egy kis levéllel együtt)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • kb 2 marék borsó (nálam fagyasztott)
  • 1 ek friss, apróra vágott tárkony (de ízlés szerint lehet több is)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2-3 tyúkhúsleveskocka
  • 1 ek liszt
  • tejföl (ízlés szerint, nálam egy kis doboz 3/4-e)
  • olaj (nálam oliva)
Tálaláshoz: citrom, petrezselyem


A zöldségeket felkockázzuk, a petrezselyemzöldet és tárkonyt felaprítjuk.
A csirkemellett az olajon fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a hagymát, majd az összes zöldséget, pár percig együtt pároljuk, rászórjuk a petrezselyem 3/4-ét és a tárkonyt, alaposan átkeverjük, majd felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockákat, ízlés szerint még sózzuk, és addig főzzük, míg teljesen megpuhulnak a zöldségek.
A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, felöntjük 1-2 merőkanál forró levessel, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest, felforraljuk, és kész.

Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemzölddel, és ki-ki csavarhat még bele citromot ízlés szerint.



2014. augusztus 24., vasárnap

Kókuszos-kakaós-meggyes bögrés

Avagy minden maradékot bele, ami itthon van. :)
Érzésre, recept nélkül készült, a végeredmény pedig ismétlésért kiált.
Zamatos, ízletes, szapora, gyors. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 1 bögre cukor
  • 1,5 bögre tej
  • 1 bögre olaj
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • csipet só
  • 2 bögre liszt
  • 3/4 bögre kókuszreszelék (azért ennyi, mert nem volt több itthon)
  • 1 cs. sütőpor
  • 2-3 ek kakaó
  • 2-3 ek víz vagy tej
  • pár csepp rum aroma
  • fejtett meggy
  • kevés margarin a tepsi kenéséhez

A tojásokat a cukorral, vaníliával és sóval elektromos habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, a sütőporral elkevert lisztet és kókuszt, csomómentesre keverjük, végül fakanállal beleforgatjuk a lecsöpögtetett meggyet.
A tészta kb. 3/4-ét margarinnal kikent tepsibe öntjük, a maradék tésztához hozzákeverünk egyenlő mennyiségű kanál kakaót és vizet, ízesítjük pici rum aromával, és a fehér tészta tetejére kanalazzuk foltokban.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon készre sütjük. Tűpróba!
Ha kihűlt, szeleteljük, és mivel nem túl édes a tészta, gazdagon meghintjük vaníliás porcukorral.

Nekem túl magas lett, ezért kicsit megrepedt a teteje, viszont még ma is nagyon finom, zamatos, pedig tegnap sütöttem. :)


2014. augusztus 12., kedd

Tepsis Rafaelo

A recept a Nagy ízvadászat-Válogatás a Békés megyei hírlap 2007-es receptversenyéből c. könyvből való.
Ez az a könyv, ami még akkor íródott, amikor nem voltak igazán elterjedt receptmegosztó oldalak. A beküldött legjobb receptek és azok szerzői kerültek be a könyvbe, a szerzőkről és az ételekről készült fotókkal illusztrálva íródott a könyv.
Igazán klassz, bevált receptek sora vonul fel a könyvben, ha látjátok valahol, mindenképp ajánlom, érdemes megvenni. :)


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 6 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kókusz
  • csipet só
Krémhez:
  • 6 tojás sárgája
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 25-30 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
Tetejére:
  • Kókuszreszelék
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a cukort is hozzáadva tovább verjük.
A lisztet elkeverjük a kókusszal és a csipet sóval, és a habba forgatjuk.
Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a masszát, és mérsékelt hőmérsékleten megsütjük.
A krémhez 1 dl tejet simára keverünk a liszttel, a pudingporral, a cukor felével és a tojássárgákkal, majd a többi tej hozzáadásával sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A margarint kikeverjük a maradék cukorral, majd hozzákeverjük a pudingos masszát és a kihűlt tészta tetejére simítjuk, kókuszreszelékkel megszórjuk
Ha van, minden szelet tetejére tegyünk egy szem pirított mandulát (nálam ez elmaradt).



2014. augusztus 11., hétfő

Cukkini fasírt

Nagyon-nagyon szeretem a fasírtot, készüljön bármiből. Épp ezért meg sem lepődtem, hogy amikor tavaly először megsütöttem ezt a cukkinis fasírtot, nem bírtam abbahagyni az evését. :)
Finom, egészséges, tápláló.
A recept a Receptműves oldalról származik.

Mivel most kimaradt egy kis tojás rántotthús készítésből, azt is belekevertem, de tojás nélkül is szépen egyben marad, nem kell megijedni, a teljes kiörlésű liszttől épp elég ragacsos lesz ahhoz, hogy ne essen szét sütés közben.


Hozzávalók:
  • 50 dkg cukkini
  • kb. 10 dkg teljes kiőrlésű liszt ( én eddig tönköllyel és rozsliszttel készítettem)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál ételízesítő (én kihagytam)
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál oregano
  • 1-2 marék házi zsemlemorzsa 
  • só 
  • olaj a sütéshez
A cukkinit lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk. 
Ha levet engedett kinyomkodjuk, összekeverjük a zúzott fokhagymával a fűszerekkel és a liszttel. (Ha teszünk bele tojást is, akkor kell bele kevés zsemlemorzsa is.)
Kis fasírtokat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.

Megjegyzés: volt, hogy kakukkfűvel ízesítettem, úgy is nagyon finom, de a friss, apróra vágott petrezselyemzöld is jót tesz neki, meg a bors. Variáljuk bátran a fűszereket!


2014. augusztus 10., vasárnap

Spenótfőzelék másképp

Illéskrisznél bukkantam a receptre tavasszal, és még akkor el is készítettem, de valahogy ide elfelejtettem feltölteni.
Nagyon-nagyon-nagyon finom, fagyasztott spenótból is érdemes elkészíteni az év bármely szakaszában. :)


Hozzávalók:
  • fél kg friss, leveles spenót
  • 2 db újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 2dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 d tojás
  • só, bors, szerecsendió
A spenótot sós vízben megfőzzük (pár perc), lecsepegtetjük, összevágjuk.
Az olajon a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk, majd a tejjel és tejszínnel felöntve sűrűre főzzük, sóval, borssal szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a spenótot (ha kell, tejjel még hígítjuk).
Felforraljuk, a végén beleütjük a tojást, elkeverjük, forralunk rajta még egyet, és kész is.