Tartalomjegyzék

2014. november 27., csütörtök

Mexikói bab

Igazából csak attól mexikói, hogy babos, kukoricás és csípős.:)
Amúgy abból készült, ami itthon volt, teljesen saját recept. Friss házi kenyérrel ettük, borzasztóan finom lett, és kb 30 perc alatt el is készült. 3 adag lesz belőle.

Mivel a képek nem lettek jók, nem is akartam feltölteni, de Ádám azt mondta, ezt nem hagyhatom ki a blogomról. :)


még gőzölgött mikor fotóztam

Hozzávalók:

  • 1 konzervdoboz vörösbab
  • 1 konzervdoboz hámozott paradicsom
  • fél konzervdoboz kukorica
  • 2 kisebb hagyma
  • 2-3 duci gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld erőspaprika
  • csilipaprika még pluszban ízlés szerint
  • 20 dkg főtt, füstölt császárszalonna
  • só, bors
  • 1 ek olaj

A hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
A babot és a kukoricát szűrőbe öntjük, leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A paprikát felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb serpenyőben 1 ek olajon megpirítjuk, a felénél hozzáadjuk a hagymát is. Mikor a szalonna már szépen megpirult és a hagyma is összeszottyadt, hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit így pirítjuk tovább, majd mehet hozzá a bab, kukorica, paprika végül pár perc múlva a paradicsom. Sózzuk-borsozzuk és alaposan összerotyogtatjuk amíg a paradicsom teljesen szét nem esik.
(én adtam hozzá néhány kocka húst is, ami pörköltből maradt, de tényleg nagyon keveset, csak hogy ne vesszen kárba).
Friss kenyérrel az igazi.


2014. november 23., vasárnap

Brownies - Stahl Judit féle 35 perces

A héten beszereztem (mindössze 1000 Ft-ért) Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! c. könyvét 35 perces ételekkel.
Mivel Stahl Judit benne van abban a 3 "sztárszakácsban", akiknek a receptjeiben vakon megbízom, gyorsan ki is próbáltam 2 receptet.
Nemcsak hogy nagyon finom volt mindkettő, de valóban megvolt 35 perc alatt. :)

Ezt a brownies-t csak fél adagból készítettem el, no nem azért, mert féltem a végeredménytől, hanem mert mindössze 5 dkg étcsoki volt itthon. Egy aprócska tortaformában készítettem el, 6 szeletke lett belőle, és azonnal elfogyott. :)



Hozzávalók ( a teljes adaghoz):

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • fél tk sütőpor
  • 2 tk neszkávé 1 kanál langyon vízben feloldva
  • 2 nagy tojás
  • szűk 1 dl semleges ízű olaj
  • 1 marék dióbél
  • 1 tk vaj (a tortaforma kikenéséhez)


A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A diót felaprítjuk, vagy mozsárban megtörjük. A csokit apróra vágjuk.
Egy fodros szélű, 24 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal.
A csokit, lisztet, cukrot, kakaóport és a sütőport elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a tojást, a feloldott neszkávét, és az olajat.
A két tál tartalmát alaposan összekeverjük, belesimítjuk a formába, megszórjuk a tetejét a dióval, majd 18-20 perc alatt készre sütjük (nem szabad túlsütni, akkor jó, ha a tűpróba során kicsit még ragad a közepe).







2014. november 17., hétfő

Fokhagymás brokkoli krémleves sajtos pirítóssal

Sok receptet elolvastam, végül elkészült a saját, egyszerűsített verzióm. Javaslom fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, mert az állás kimondottan jót tesz neki, sokkal jobban összeérnek az ízek.



 Hozzávalók:

  • 1 nagyobb brokkoli
  • 1 közepes burgonya
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka (vagy alaplé, ha van)
  • fehér bors
  • szerecsendió
  • kevés vaj
  • kevés tej
  • toast kenyér
  • sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk.
Kevés vajon a brokkolit a burgonyával pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Addig pároljuk, míg a fokhagyma illata jól érződik. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, beledobjuk a leveskockákat, borsozzuk, reszelünk bele ízlés szerint szerecsendiót.
Puhára főzzük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Ekkor elég sűrű lesz, ízlés szerint tejjel és/vagy vízzel hígítjuk.

A kenyereket átlósan ketté vágjuk, serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk (zsiradék nélkül). Mikor már majdnem kész, reszelt sajttal megszórjuk, megvárjuk, míg ráolvad, és ekkor vesszük ki a serpenyőből, azonnal tálaljuk a leves mellé.


2014. november 16., vasárnap

Gesztenyés aprósütemény

Az mondják, sok híres és közkedvelt étel úgy született, hogy a szakácsnak rögtönöznie kellett, mert valamilyen hozzávaló épp nem volt elérhető a spájzban, vagy az elkészítés során a munkafolyamat menete változott meg véletlenül. Vagy hirtelen kellett valamit készíteni abból, ami épp otthon volt.

Szombaton hópehely kiflit készültem sütni. Jó előre elterveztem, és azt is, hogy egy részét dióval, egy részét gesztenyével töltöm majd meg (karácsonyi főpróbaképp, mert gesztenyével még nem készítettem).
A lisztet már a tálba szitáltam, mikor kiderült, alig van otthon zsír. Sebaj, a hiányzó részt vajjal pótoltam.
Mikor már minden a tálba került, és csak az élesztőt kellett volna belemorzsolnom, akkor vettem észre, hogy élesztőből is csak 2 dkg árválkodik a hűtőben...agyvérzés helyett, gyorsan tettem bele egy teáskanál szódabikarbónát, és izgatott vártam, hogy ebből mi fog kisülni.

Hát a végeredmény, te jó Ég! Tökéletes! Soha ilyen finom aprósütit én még sohasem, sehol.... :)
Érdekes, hogy ilyen kevés változtatás is mennyivel finomabbá tudja tenni az amúgy is nagyon finom sütit.
Tölthető bármivel (az eredeti hókifli receptnél leírtak szerint) és sokáig elálló süti.


Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor 
  • 13 dkg zsír
  • 13 dkg vaj (csak a vaj jó!)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott  teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • kevés tej az összeállításhoz
Töltelék:
  • ízesített gesztenyemassza (2-2,5 csomag)
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjuk (az élesztőt elég belemorzsolni, nem kell felfuttatni).
A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, kör alakú kiszúróval szaggatjuk, mindegyik közepébe kis adag gesztenyét halmozunk, félbehajtjuk, lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin világosra sütjük, még forrón, egyesével vaníliás porcukorba forgatjuk.







2014. november 9., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa egyszerűen

Sosem szerettem a sós süteményeket, így a pogácsákat sem.
Amikor mama töpörtyűs pogácsát készített,  szinte sosem ettem belőle. Még készíteni sem készítettem sosem.
Viszont sokszor ott voltam mama körül, így az évek alatt ellestem, hogyan készíti. Annak idején mindig vágtunk disznót, egy évben hármat is. A töpörtyűt apa sütötte ki, a zsír bödönökbe került úgy, hogy előtte szépen leszűrtük. A szűrőben maradt nagyon apró töpörtyűs zsírból mindig pogácsa készült. :) A tésztába nem tej, hanem házi bor került, és mama az élesztőt sem futtatta fel sosem, csak belemorzsolta a tésztába. Mindig került bele pár szem főtt krumpli is, hogy puha legyen a tésztája. Ja igen, és a hozzávalókat mama sosem mérte.

Én kicsit változtattam a recepten, és azt kell mondjam, ennyire pihe-puha, finom pogácsát még sosem sikerült sem sütnöm, sem ennem. Bár továbbra sem vagyok nagy rajongója a sós sütiknek, ebből ma sikerült elég sokat belapátolnom.

Mostanában kissé el vagyok maradva a blogjaitok olvasásával, de szerencsére Okki, a Kipróbált és bevált receptek blog írója figyelt, és jelzett nekem, hogy a recept pont passzol a VKF 67. fordulójának tematikájába (a kiírás elkerülte figyelmemet, köszönöm Okki!), így szeretettel küldöm, és ezzel a recepttel jelentkezem a játékra. :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db közepes burgonya
  • 15 dkg sertés töpörtyű
  • 2 jó ek sertészsír
  • 3 tk só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
  • + 1 tojás a kenéshez (elhagyható)

A burgonyát apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük 20 perc alatt.
Miközben fő, egy deszkán nagyon-nagyon apróra vágjuk a töpörtyűt olyan mozdulatokkal, mint amikor petrezselymet aprítunk. A végén szinte már kenni lehet majd.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, zsírt, töpörtyűt, a felfuttatott élesztőt, végül a áttört főtt krumplit (lehetőleg langyosan, mert így sokkal gyorsabban kel meg a tészta).
Ha túl puha lenne, adjunk még hozzá lisztet, ha kemény, kevés tejjel vagy borral lágyítsuk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (fél-1 óra).
Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét tojással, berácsozzuk egy éles késsel, szaggatjuk, kikent tepsire sorakoztatjuk, végül készre sütjük.

(a képen látható mennyiség kb. a teljes adag fele)