Tartalomjegyzék

2014. október 24., péntek

Narancsos teasütemény

Hankkánál megláttam, és gyorsan el is készítettem. :)
Bevallom, nem igazán szeretem a kekszeket sem enni, sem pedig készíteni, épp ezért, ha egy kekszre azt mondom, na ez felkerül a blogra, akkor az tényleg nagyon-nagyon finom. :)
Azon túl, hogy finom, roppant egyszerű is elkészíteni, szóval hajrá!

Kekszkinyomóm sajnos nincs, így én kis golyókat formáztam és villával lapítottam szét őket, ezért a látvány sokkal kmmm, hogy is mondjam, sokkal bénább, mint Hankkánál.
Ez az a keksz, amit ajándékba is bármikor szívesen készítenék, mert a sikere szerintem garantált.

Mivel a kekszek általában csak vajjal az igaziak, semmiképp sem javaslom a margarint az elkészítéséhez.


Hozzávalók (kb. 35-40 db-hoz):
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 db narancs
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 25 dkg liszt

A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a narancs reszelt héját és a csipet sót. Alaposan kikeverjük. A legvégén összedolgozzuk a liszttel.
Kis golyókat formázunk,sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és villával kilapítjuk, vagy kekszkinyomóval szép formás sütiket nyomkodunk a sütőpapírra.
Készre sütjük, te mellé kínáljuk vagy csak úgy elmajszolgatjuk, ha ránk tör a nassolhatnék. :)




2014. október 23., csütörtök

Diós guba tepsiben sütve

Csak azért diós, mert a mákosért nem annyira rajongunk.
Amikor mákkal készítem, akkor teszek a tetejére szilvalekvár halmokat is még sütés előtt, ami valami mennyei ízt ad neki. A lekvár ezúttal elmaradt, de a dióhoz kitűnően passzoló baracklekvárral turbózható.


Hozzávalók:

  • 6 db szikkadt kifli
  • 5-6 dl meleg tej (kifli méretétől függően)
  • 1 db nagyobb tojás
  • cukor (ízlés szerint, én kb. két kisebb marékkal tettem bele)
  • fél citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd kikapargatott belseje
  • vaj a kenéshez és a tetejére
  • darált dió (nem mértem, kb. 3 marékkal szórtam rá)

A kifliket felkarikázzuk.
A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat és a tejet. Ezzel öntjük nyakon a kiflikarikákat. Kézzel óvatosan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a tej. Ha felszívta a levet, megszórjuk a darált dióval, és kézzel ismét óvatosan átforgatjuk.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, beleborítjuk a a kiflis masszát, tetejére kevés apró kockára vágott vajat szórunk és készre sütjük (amikor a teteje szépen megpirult, akkor van készen).

Tálaláskor kevés porcukorral meghintjük. Kínálhatjuk lekvárral, vaníliapudinggal vagy vaníliasodóval is, de önmagában is nagyon finom egy tartalmas leves után.

2014. október 22., szerda

Norvég almatorta

Még a nyáron készült, de elmaradt a feltöltése.
Mivel ilyenkor ősszel úgyis olcsón lehet kapni az almát, épp kapóra jöhet ez a recept nektek, ha valami finom, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságra vágytok.
A recept Évától, a Takarékos konyha blogról való.


Hozzávalók:

  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 db alma

Szóráshoz:

  • 12 g cukor
  • 2 g fahéj

A margarint a cukrokkal, és a csipet sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat egyesével, a citromhéjat, és amikor szép habos, beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Egy tortaformát (én tepsit használtam) kikenünk margarinnal, vagy sütőpapírral kibéleljük az alját. Belesimítjuk a masszát, majd a meghámozott és vékony szeletekre vágott almát állítva a masszába nyomkodjuk.
A tetejét a fahéjas cukorral megszórjuk és készre sütjük.

2014. október 18., szombat

Borsós pulykaragu

Roppant egyszerű, és nagyon-nagyon finom.

Tulajdonképp pörköltet készítünk filézett pulyka felsőcombból, de adunk a pörkölthöz pár marék zöldborsót is, és legvégén tejföllel behabarjuk.
Fűszerei csak só, jó sok bors és fokhagyma.
Ha nagyon leveses a szaft, szórjunk bele egy kevés lisztet habarás előtt.
A pörköltet így készítem, nyári időszakban mindig friss paradicsommal és paprikával. :)