Tartalomjegyzék

2014. július 23., szerda

Gofri

Sok receptet próbáltam, de a többi mind kifutott, beleragadt, nem volt finom.
Ez eddig mindig tökéletesre sikerült, úgyhogy egy ideje már nem is próbálkozom mással, mert minek? :)


kb. 10 db-hoz:
  • 4 egész tojás 
  • 12,5 dkg olvasztott margarin
  • 2,5 dl tej 
  • 1 ek cukor 
  • csipet só 
  • 1 cs. vaniliás cukor 
  • 25 dkg liszt

A tojássárgát a cukrokkal és a csipet sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a margarint. 
Ezután apránként hozzáadjuk a a tejet és a lisztet felváltva, csomómentesre keverjük. 
A végén beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert habot óvatosan.
A gofrisütőt felforrósítjuk, és ha már forró, mehet bele 1-1 laza merőkanál tészta. Én csak nagyjából elegyengetem, és lassú mozdulattal zárom rá a tetejét, hogy legyen ideje szétfolyni a tésztának. Elég sokáig sül nekem, de csak akkor szabad felnyitni, ha már érzni az illatát (és valószínű még ekkor sem lesz jó, vissza kell zárni még kicsit, de sütőfüggő, nekem Tefal van). Ha túl korán nyitjuk ki, beleragadhat!








2014. július 11., péntek

Blogszülinapi játék-összefoglaló

Csúfos érdektelenségbe fulladt a blogszülinapi játékom, nincs mit ezen szépíteni.
Végtelenül sajnálom, hogy nem volt elég vonzó a játék, a nyeremény.

Köszönöm annak a 3 főnek, akik előrukkoltak valami finomsággal, amit Bud és Terence filmjei inspiráltak.
Nagyon klassz recepteket küldtetek, biztos, hogy előbb-utóbb ki fogom őket próbálni. :)

Éva egy tökéletes zöldbabos rizzsel rukkolt elő. Ugye tudjátok, hogy nincs kettő négy nélkül? ;)

Süni pisztáciafagyival jelentkezett a játékra. Reméljük, még van belőle, különben megint dühbe jövünk! :D


Emerencia pedig Piedone Pennével ünnepelte Budot és a blogszülinapomat.  Hongkongban, Afrikában, vagy Egyiptomban, ezt szerintem bárhol szívesen fogyasztanák a rajongók. :)


A kedvencünk Tesómmal Süni pisztácia fagyija lett, így az egyik nyeremény hozzá vándorol.


A sorsolásos nyeremény pedig Évát illeti!


2 nyeremény várt gazdára, de úgy gondolom, a 3. játékos kedvű blogos társam, Emerencia is megérdemli, hogy értékeljem az igyekezetét, így neki is útnak indul egy kis meglepetés a határon túlra. :)

Kérlek, küldjétek el a címeteket e-mailben! (Az is, akinek már küldtem korábban nyereményt, mert nem biztos, hogy megvan a levelezésemben.)
KÖSZÖNÖM NEKTEK a részvételt, hamarosan küldöm a nyereményeket! <3


Zöldséges csirkemell egyszerűen

Szeretem, mert az idényzöldségekkel és a fűszerezéssel jól variálható, egészséges étel, és nem utolsó sorban hamar elkészülő finomság.
A zöldségek összetétele természetesen módosítható tetszés szerint, és a fűszerekkel is variálhatunk ízlésünknek megfelelően.

Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemell 
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 1 salátacukkini
  • 1 kis fej zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 fej hagyma (vagy 1 csokor újhagyma)
  • néhány gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • friss oregánó
  • 1 zacskó tetszés szerinti fűszerkeverék (nálam gyros-os)
  • 4-5 ek olivaolaj
A zöldségeket megtisztítjuk és mindent hosszúkásra vágunk.
A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, 2-3 ek olivaolajon megsütjük, szűrőkanállal kiszedjük egy tálra.
A visszamaradt olajhoz további 1-2 evőkanállal adunk, először a répákat, zeller és karalábét kezdjük párolni (ennek kell a legtöbb idő), majd hozzáadjuk a többi zöldségek is, kevés vizet mindig alá öntve roppanósan puhára pároljuk.
Összeforgatjuk a sült csirkemellcsíkokkal, megszórjuk a választott fűszerkeverékkel, és az apróra vágott oregánóval, 1-2 percig nagy lángon összefőzzük őket. Ha szükséges még utánasózzuk.

Párolt rizzsel kínáljuk. Én most a rizst bő, forrásban lévő sós vízben főztem ki (kb. 15-20 perc), mikor megpuhult, leszűrtem, és azonnal tálaltam (így még olaj sem kell hozzá, hogy ne tapadjon, hiszen azonnal fogyasztjuk).



2014. július 2., szerda

Borsóleves

A fő hozzávalók a saját kertünkből kerültek a levesbe, és bár a borsószezon már véget ért, a fagyasztónk szerencsére dugig lett borsóval.
A sárgarépa, amiket az egyelésnél kihúztam, tökéletes ebbe a levesbe, és meg sem kell pucolni, csak jól megmosni és a végeit levágni.
Ez a leves még akkor készült, mikor napokig csak borsót fejtettem a diófa alatt. :)


Nálunk így készül:

Hozzávalók:

  • kb. 40 dkg fejtett borsó
  • 1 csokor újhagyma (télen egy kis fej hagyma negyedelve)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 nagy marék mini sárgarépa (vagy 2 normál méretű)
  • 1 szál fehérrépa
  • 2-3 db burgonya
  • egy kanál zsír
  • egy kanál liszt
  • kevés pirospaprika
  • cukor
  • a nokedlihoz: 1 egész tojás, kb. 12 dkg rétesliszt, pici víz, csipet só
A burgonyát és fehérrépát felkockázzuk, a mini répákat és az újhagymákat megmossuk, végeit levágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
Zsírt hevítünk, rádobjuk a petrezselyem 2/3-át, átforgatjuk, Ezután az összes zöldséget rátesszük, kb 10 percig pároljuk (az újhagymát egészben tesszük bele). Ezután  megszórjuk a liszttel és pirospaprikával, alaposan elkeverjük és felöntjük vízzel. Sózzuk, enyhén cukrozzuk, készre főzzük.
A nokedlihez egy lapos tányérra lisztet szórunk, kis öblöt készítünk a közepébe, ide ütjük a tojást, 1-2 evőkanál vizet és a sót, majd villával összedolgozzuk. Rugalmas, összeálló, enyhén ragacsos állagú kell legyen. A tányér pereméről egy villával  a már kész, forrásban lévő levesbe szaggatjuk (a villát folyamatosan a forró levesbe mártjuk), és amikor mind feljött a tetejére, kész is a levesünk. Elzárjuk alatta a gázt, megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
Nagyon-nagyon finomságos. :)



2014. július 1., kedd

Még tart a játék!


Még holnap és holnapután jelentkezhettek a blogszülinapi játékomra, ha van kedvetek, gyertek!

Eddig összesen csak egy játékoskedvű jelentkező volt. 
Nem lesz itt nagy szülinapi zsúr, ha így haladunk.... :( 

Azért még reménykedem, hátha az utolsó pillanatra hagytátok a remekművek posztolását.