Tartalomjegyzék

2014. január 31., péntek

Ismerjük meg egymást!

Kedves játékra hívott Éva,  Júlia, Hankka és Emerencia is.  Ismerjük meg egymást jobban, ez a játék lényege. :)

Szabályok
1. Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy ki lettek pécézve.


Nos akkor 7 dolog rólam, amit nem biztos, hogy tudtatok:

- végzettségemet tekintve gazdasági agrármérnök vagyok, termelésmenedzsment és logisztika szakirányon végeztem. Gondoltátok volna? :)
- a suliban a kedvenc tantárgyam a matematika volt.
- Kerepesen élünk, egy kicsike, régi, felújításra váró házikóban.
-  nagyon szeretem a régi dolgokat: sok mindent eladtam, és sok mindent vettem az elmúlt időszakban különféle "kincses" oldalakon, és persze van sok minden, ami örökségként került a háztartásunkba. A fotóim többségén ilyen tányérokat, kínálókat, bögréket stb. láthattok. 
- van egy óriási kertünk, aminek egy kisebb részét műveljük, így sokféle gyümölcs, zöldség, zöld fűszer kerül az asztalunkra, és nagyon hálás vagyok, hogy nekünk ez a lehetőség megadatott.
- ha szomorú vagyok gyógyír a lelkemnek a kelt tészta készítés, pogácsa sütés, vagy régimódi sütik sütése...mert ezeknek van megnyugtató, otthon illata. :) És mire kisül a süti, semmi baj sincs. :) (Persze, nem csak ilyenkor készítem őket, és persze a probléma megoldása sem mindig ilyen egyszerű.)
- kedvenc ételem egy időben a borsos tokány volt, aztán a fasírt... ma már nincs is igazán kedvencem, mindent szeretek, de a kocsonyától, a pacaltól, a görögdinnyétől és a majonézes hagymás-krumplis salátától egyszerűen kiver a víz.

És akiket játékra hívok:

Hajni
Erika
Viki
Flóra
Trollanyu
A másik Flóra :)
Belli


Köszönöm, hogy játszhattam! :)

2014. január 19., vasárnap

Fekete macska keksz és egyéb "macskásság"-ok :)

Köztudott macskaimádó vagyok. Elmondhatatlanul szeretem a macskáimat, gyűjtök mindenfélét, ami cicás, minden kóbor cicust megvakarásztam már gyerekként is. :) A macskák iránti szeretetem úgy 5 éves koromra nyúlik vissza, akkor került hozzánk az első cicánk, Cirmi. Azóta sok macskánk volt, mind külön egyéniség, és mind elképesztően sok szeretetet adott. A macskákat szerintem csak az nem kedveli, akinek még nem volt...Fantasztikus állatok. :)

A S.A.D.! (Süss! Alkoss! díszíts!) 21. fordulóját így nekem találták ki. És bár nagyon ritkán tudok részt venni határidős játékokon, ezt nem hagyhattam ki. :) A Sünis kanál blog írója, Macskanyelv ugyanis  az "édes macskásság"-ot választotta témául.

Még pár éve vettem egy a szupercuki, púposodó macska sütiszaggatót, így egyértelmű volt, hogy ezt fogom használni.
Kerestem egy jó kis keksz receptet (elnézést kérek, a forrást elfelejtettem lementeni), majd kitaláltam, ha már vicces a téma, a cica is legyen vicces, így igazi fekete macskák készültek: belül kakaós-vajas, kívül pedig csokival bevont cicás kekszek.


Hozzávalók:

  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 ek tej
  • 22,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakópor

Csokimázhoz:

  • 6 dkg étcsoki
  • 2 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített sütőben készre sütjük.
A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, ebbe mártjuk a kihűlt keksz egyik felét, hagyjuk a csokit megdermedni rajta.

Egy pohár tejjel elmajszolva nagyon finomságos. :)


És ha már  macskáknál tartunk...
Szeretném figyelmetekbe ajánlani James Bowen Bob, az utcamacska című könyvét. Ezt az évet ezzel a könyvvel kezdtem, és egyszerűen nem tudtam letenni. Gyakorlatilag 2,5 nap alatt befaltam. A könyv igazán megható, szívmelengető, felemelő, és még sorolhatnám... Igaz történetet dolgoz fel, és ettől válik óriásivá a szemembe James és Bob története. Engem teljesen elvarázsolt, még sosem hatott így rám könyv, abszolút a kedvencek közé sorolva részemről. Ha tehetitek, olvassátok el Ti is ezt a csodás könyvet. Nem csak macskakedvelőknek ajánlom, hanem mindenkinek, aki szereti a felemelő, igaz történeteket. :)

James és Bob - a kép magáért beszél
És akkor még bemutatnám nektek a mi ciromsainkat is. :)

Dióda és én
Mirci cica

2014. január 14., kedd

Sütőtökös zsályás tészta

Ez a finomság még ősszel készült, csak épp nem volt időm, energiám feltölteni. Mivel én egyszerre mindig két tököt sütök meg, jó sok sült sütőtök lesz belőle, amiből a felhasználás után maradó mennyiséget kisebb adagokban lefagyasztom. Most is van egy adag a fagyasztóban, innen jutott eszembe, hogy meg kéne ismételni a receptet...erről meg az jutott eszembe, hogy a blogomra még fel sem tettem. Hát ime.


Az eredeti recept innen származik, de kicsit máshogy készítettem, és nagyon finom lett!
  • 30 dkg sütőtök (nekem már eleve sült tök volt)
  • 3 dkg vaj
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 ek. apróra vágott zsálya levél (fagyasztott is lehet, de jobb a friss)
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek. mascarpone (én krémsajttal váltottam ki)
  • 30 dkg penne tészta (én kockatésztát használtam, sajnos nem volt otthon más)
  • ízlés szerint parmezán sajt 
A sütőtököket félbe vágjuk, kikaparjuk a magházát, és a húsával felfelé, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Ha megpuhult (széle már feketés), kikapargatjuk a belsejét, és kimérünk belőle 30 dkg-ot. (a többit eltesszük más ételekhez, vagy lefagyasztjuk). Izésítjük sóval, borssal, és szerecsendióval.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
A tejszínt a sajttal kikeverjük.
A sütőtökös masszát, a tejszínes keveréket és a tésztát alaposan összekeverjük, vajjal kikent sütőtálba öntjük (ha marad vaj, a tetejére morzsoljuk) és épp csak addig sütjük forró sütőben, míg a teteje kicsit megsül.






2014. január 9., csütörtök

Almás-sajtos sertésszelet

Nagyon könnyű elkészíteni, semmi extra hozzávalót nem igényel, mégis nagyon ünnepi fogás kerekedik belőle. A recept a Nők Lapja egy régi számából való, természetes Lajos Mari a szerző, akiben még soha, de soha nem csalódtam. Azt hiszem lesz Lajos Mari címke is az oldalamon, mert megérdemli. :) A receptjei könnyen követhetők, a hozzávalók mindig pontosan stimmelnek, a végeredmény pedig mindig mennyei.


Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet kicsontozott sertéskaraj
  • 4 közepes alma
  • 2 ek liszt
  • só, bors
  • 1 ágacska rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olaj
  • 10 dkg gouda/trappista sajt (én picit többet tettem)

Az almák magházát kiemeljük, és 1 cm vastagon felkarikázzuk.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk,borsozzuk és kevés liszttel meghintjük.
Olajat hevítünk, az olajba dobjuk a rozmaringot és a fokhagymákat (én kettévágtam a fokhagymát és úgy dobtam bele), és ebben sütjük ki a húsok mindkét oldalát szép pirosra. Egy tepsibe helyezzük a kisült hússzeleteket.
Kidobjuk az olajból a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat, és pirosra sütjük benne az almakarikák mindkét oldalát, majd kettesével a húsra helyezzük.
A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.