Tartalomjegyzék

2013. november 12., kedd

Angyalok eledele

Barbinál és Vicuskánál is szembejött velem még régebben ez a recept, és azonnal elmentettem, mert a mélyhűtő már akkor tele volt tojásfehérjével. :)
A két recept szinte teljesen azonos, de mivel én 6 tojásfehérjéből készítettem, így Barbi receptjének hozzávalóit feleztem meg.
Ennyire finom, pihe-puha piskótát én még sosem ettem, elképesztően ízlett. :) Köszönöm a receptet lányok! :)


Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg szitált porcukor
  • 6 dkg szitált liszt
  • csipet só
  • 1/2 ek. citromlé
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
A tojásfehérjét  a csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukort, a vaníliás cukrot és a citromlét.
A porcukrot és a lisztet összekeverjük, és óvatosan, apránként a habba forgatjuk.
A maszát kikent, liszttel megszórt sütőformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Ha megsült, hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd rácsra téve kihűtjük.
Én csak porcukorral szórtam meg a tetejét, és dzsemmel ettük. De nekem önmagában is nagyon-nagyon ízlett.



2013. november 3., vasárnap

Sütőtökös csokis gyümölcskenyér

Az egyik bulvármagazin hasábjain lettem figyelmes erre a receptre. A sütőtök mennyiségét megnöveltem,  a csokiét pedig csökkentettem, mert a 30-40 dkg-ot rengetegnek véltem ehhez a mennyiséghez.
Tetszik benne, hogy egészséges és tartalmas finomság. Reggelre egy pohár tejjel nagyon finom, és napokig puha marad a tésztája.



Hozzávalók:

  • 120 g teljes kiőrlésű liszt (nálam tönkölybúza liszt)
  • 120 g finom liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • csipet só
  • 140 g natúr joghurt
  • 1 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg barna cukor (nálam nádcukor)
  • 1 dl étolaj
  • 15 dkg reszelt vagy sütőben megsütött sütőtök kikapargatva (én 22 dkg-ot tettem bele)
  • 30-40 dkg étcsoki apró darabokra vágva (én 15 dkg-ot tettem bele)
A liszteket, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a sót elkeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük a joghurtot, tejet, tojást, cukrot és az olajat, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
Végül beleforgatjuk  csokidarabokat és a sütőtököt.
Kikent gyümölcskenyér formába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben készre sütjük. (180 fokon kb. 45 perc, de végezzünk tűpróbát!)
Ha kihűlt, szeleteljük. Én minden szeletet fogyasztás előtt körben megforgattam porcukorban is, mert így sokkal szebb szerintem. :)




2013. november 2., szombat

Kötött galuska leves

Egyszerű, népi, nagyon olcsó, de mégis eléggé laktató leves. Vicuska blogja juttatta eszembe, hogy el kéne készíteni. :)
Nálunk sosem készült, már felnőtt fejjel barátnőm nagymamájánál ettem ilyet először. Ő egyébként az Alföldről származik, valószínű tehát, hogy ez a leves is ottani specialitás, bár ebben nem vagyok biztos.
Úgy készítettem, ahogy annak idején barátnőm nagymamája elmesélte.



Hozzávalók:
  • 2 egész tojás
  • kb. 20 dkg liszt (fele rétes, fele finom liszt)
  • 1 db közepes fej hagyma
  • kevés zsír
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • vegeta
  • petrezselyemzöld
A tojásokból a sóval és liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.
A hagymát nagyon apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és borssal, elkeverjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, a felét lekenjük a hagymás zsírral, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd kihajtjuk , így valóban mindenhol jó zsíros lesz, egyébként nem tudnánk szépen elkenni rajta, mert ahhoz túl kevés a zsír. A hagymát elegyengetjük, hogy a másik felére is jusson.
Ezután elkezdjük felcsavarni,de csak kettőt fordítunk rajta, majd levágjuk a csavarás mellett. Kb. 12 cm-es csíkokat vágunk belőle, és lazán görcsöt kötünk rá.
Nekem ebből a mennyiségből 29 db darab kötött galuska lett, legközelebb felezni fogom a tészta mennyiségét, mert túl sok lett ez a mennyiség kettőnknek.

Közben vizet forralunk, amibe sót és vegetát teszünk. Ebbe főzzük ki a galuskákat. Friss, apróra vágott petrezselymet is szórunk bele. Ha feljöttek a víz felszínére, pár percig főzzük (én kósotolással állapítottam meg, mikor van kész), és kész is.