Tartalomjegyzék

2013. június 28., péntek

Rácsos diós lepény

Illéskrésznél láttam meg, és pár hete megsütöttem.

Nagyon-nagyon finom, DE borzasztóan édes és tömény lett a végeredmény, így a családomat rendesen megosztotta, volt, akinek túl "sok" volt, köszönhetően annak, hogy a tészta és a töltelék is sok cukrot tartalmaz. Szerintem érdemes felezni mindkettőben a cukor mennyiségét, sőt, a töltelék majdhogynem a lekvárral is bőven elég édes. Én biztos fogom még készíteni csökkentett cukor mennyiséggel.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 egész tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 ek tejföl az összeállításhoz.
A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg házi sárgabaracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy órán át hűvös helyen (hűtőben) pihentetjük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tészta 2/3-át kinyújtjuk, és kikent tepsibe fektetjük, majd rásimítjuk a tölteléket.
A tészta maradékát kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és rácsosan a süti tetejére tesszük, majd készre sütjük.
Langyosan szeletelhető. Porcukorral meghintve tálaljuk.

2013. június 26., szerda

Blogszülinapi játék összefoglaló

Először is köszönöm, hogy játszottatok a blogszülinapomon!

Elterveztem, hogy majd nagyon sokan játszotok, és hogy szuper grafikonokon fogom bemutatni a válaszaitok összesített eredményét, de valamiért nem volt túl szimpatikus az ajándék, a blogom vagy a feladat, mert nagyon kevesen jöttetek játszani.
Ennek ellenére köszönöm azoknak, akik jöttek, játszottak és válaszoltak, az összesítés azért nem marad el!


A dolgok, amik nélkül már nem tudjátok elképzelni a konyhátokat:
1. helyezett holtversenyben a SÜTŐ (főként az elektromos sütőt dicsértétek, némelyek még a légkeveréses funkciót is kiemelték. :) és a ROBOTGÉP végzett. Robotgépnél többfélét is említettetek: KitchenAid, Bosch Mum, tálas mixer, kézi robotgép, kenwood konyhai robotgép.
2. helyezett hármas holtversenyben: ELEKTROMOS HABVERŐ, APRÍTÓGÉP (említett márkák Nicer-dicer, Nile), SZILIKONOS EDÉNYEK (muffin forma, tepsi, keverő tál, kanál)
3. helyezett: BOTMIXER, TURMIXGÉP, FORGATHATÓ TORTATÁL, DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG és ZÖLDSÉGHÁMOZÓ KÉS
és amiket még említettetek:mosogatógép, kerámia bevonatú serpenyő, tésztavágó, kenőkés, elektromos tejhabosító, mozsár, borőrlő, mosogatógép, mikrohullámú sütő, kenyérvágó kés, kukta, vízszűrő kancsó, vízforraló, V szeletelő, fagyigép, szendvicssütő, kenyérsütő gép, cserépedény, zománcos teáskanna, tejhőmérő, húsvilla, fakanáltartó

A dolgok, amik nagyon feleslegesek nálatok:
1. helyezett holtversenyben: ELEKTROMOS KÉS, KUKTA
amiket még említettetek: elektromos habverő dagasztó spirálja, kukta, mozsár, jénai tál ráccsal, Hot-Plate sütő, gyümölcscentrifuga, étel letakaró ernyő, műanyag petrezselyem aprító

Amit nagyon nem szerettek csinálni a konyhában:
1. helyezett, a kategória abszolút győztese: MOSOGATÁS. Sokan külön kiemeltétek, hogy a mosogatáson belül mi a legszörnyűségesebb. A mosogatások legutálatosabb fajtája szerintetek a nokedli készítés utáni mosogatás, ezt követi a kelt tészta utáni mosogatás, majd jön a puliszka és az odakozmált ételek után való suvickolás. :)
2. helyezett: PANÍROZÁS (van aki a húst, van aki a zöldséget, van aki mindkettőt, úgy ahogy van.:D )
3. helyezett: NYERS HÚS TISZTÍTÁSA, BONTÁSA, APRÍTÁSA
4. helyezett: HAGYMA PUCOLÁS ÉS APRÍTÁS, KRUMPLIPUCOLÁS
amiket még említettetek: folyamatos kevergetés, pataki tálat kivenni a sütőből :), paradicsom passzírozás, edények eltörölgetése és elpakolása, gázrózsa tisztítása, polcokon lévő cuccok takarítása, spájz rendbetétele

És íme, az én válaszaim:

Amik nélkülözhetetlenek a konyhámban:
1. botmixer az aprítós részével együtt ( ez utóbbit rengeteg mindenre használom: fagyos gyümölcs darálástól kezdve, a hagymaaprításon át a kenőmájas készítésig)
2. elektromos habverő ( a dagasztó spiráljával még csak most barátkozom, nem is olyan rossz az sem...)
3. Zenker tortavágó húr, és Zenker tortavágó karika
4. szilikonos ecsetek (sokkal jobb vele dolgozni, mint a hagyományos tollal)
5. minőségi kések, mert az életlen késtől nincs idegesítőbb.

Amik teljesen feleslegesek a konyhámban:
Igazából mikor még otthon laktam, sikerült pár teljesen felesleges dolgot összevásárolnunk, ilyen volt pl. a chips sütő, vagy a hosszú nyelű alumínium forma, amit palcsintatésztába majd forró olajba kell mártani és így kisütni a palcsinta tésztát (semmire sem jó, ragad rá a tészta, vagy csak mi voltunk bénák).
De azért nekem is van pár dolog, ami nélkül teljesen meglennék:
-termosz: igaz nem vettem, hanem kaptam, de sosem használjuk.
-kézi diótörő: általában mindig van pár kg  pucolva, abból csemegézünk, azt viszont kis kalapáccsal törjük.
-Chef"n ujjra húzható hámozó: baromi jól néz ki, éles is, jól hámoz, de semmivel sem jobb, mint egy sima hámozó, alig használom
-Tojásfőző óra: eper formájúm van, nagyon cuki, de amikor használni lehetne, mindig elfelejtem, így teljesen felesleges. :)

Amit nagyon nem szeretek csinálni a konyhában:
- halpucolás: ez a lehető legvisszataszítóbb munka számomra a konyhában
- csirke/tyúk kopasztás, pucolás,bontás
- sülthúsos tepsi és nokedlis cuccok elmosogatása
+1:  és ami még nagyon FÚJ, az a konyhaszekrény tetejének a megtisztítása a ragacsos portól/kosztól. :D

Akik játszottak: 
Éva

Trollanyu

Teller Cake
Zsuzska
Lezsik
Süni
Hajni
N.D Lélekdoromboló
Erika
Mammka
Edit (e-mailben írta meg válaszait)

És jöhet a dobpergés, a nyertes nem más, mint:
MAMMKA! :) Gratulálok!!! :)

És a végére egy kis megjegyzés:
Kicsit el voltam tűnve mostanában, de most már újra itt vagyok, igyekszem mindenkit visszaolvasni, és aktívabban blogolni. Köszönöm, hogy megvártatok! :)

2013. június 21., péntek

Ma még játszhattok!

Ne feledjétek, ma lejár  a blogszülinapi játékom határideje. Aki akar, ma még csatlakozhat, és megválaszolhatja azt a pár kérdést, amit feltettem!

Mivel volt egy kis kavarodás az e-mail címemmel, és többen nem tudtátok elsőre elküldeni a bejegyzések linkjét, összeírtam, hogy eddig ki játszik, akitől megkaptam az értesítést. Ha valaki esetleg hiányzik, kérem, jelezze!

Trollanyu
Éva (Takarékos konyha)
Teller Cake
Zsuzska
Lezsik
Süni
Hajni
N.D Lélekdoromboló
Erika
Mammka
Csilla, de nála nem találom a bejegyzést, csak hogy kitette a játékot. Írtam is neked Csilla!

Tudom, sok a dolog, a befőzési szezon is elkezdődött, de ha van pár percetek és kedvetek, akkor szeretettel várlak Titeket játszani! :)

2013. június 13., csütörtök

Közérdekű közlemény!!!

Jajj, lányok,  ne haragudjatok, de rosszul adtam meg az e-mail címet, ahová a blogszülinapra írt blogbejegyzéseitek linkjét kell küldeni!

Helyesen így van: dittisdolgok@freemail.hu

Elnézéseteket kérem!

Eddig Trollanyu, Éva (Takarékos konyha) és Teller Cake jött játszani, legalábbis őket láttam.
Ha más is megírta már a bejegyzését, de én nem vettem észre, kérem, mindenképp küldje el a linket a fent megadott, immár helyes e-mail címre!

Köszönöm Éva és Zsuzska, hogy jeleztétek a problémát!

Szép napot nektek!
Ditti

2013. június 10., hétfő

Cseresznyeleves

A gyümölcsleves mindig, minden formában jöhet!
Ezúttal csak cseresznyével készült, sok citrommal és kevés cukorral, így nagyon frissítő lett a végeredmény.
Én most korai cseresznyéből készítettem, ezért nem olyan mélypiros a tányérban lévő cseresznyék színe.

Hozzávalók:
  • kb. 4 marék magozott friss cseresznye
  • 2 rúd fahéj (vagy őröl fahéj)
  • néhány szem szegfűszeg
  • cukor
  • fél citrom leve és reszelt héja (de felkarikázva is belefőzhetjük)
  • egy kis doboz tejföl kb 3/4-e (helyettesíthető tejjel vagy tejszínnel is)
  • 2 csapott ek liszt (helyettesíthető pudingporral)
A cseresznyét a fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével, citromhéjjal, és ízlés szerint cukorral és csipet sóval bő vízben feltesszük főzni, pár percig forraljuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, a felforrt léből merítünk hozzá, elkeverjük, és behabarjuk vele a levest.
Lehűtjük, és fogyasztjuk.
Mentalevéllel díszítettem. :)

2013. június 9., vasárnap

Cseresznyés lepény

Itt a cseresznye szezon, de a korai cseresznye nem igazán jó sem befőttnek, sem pedig sütinek. Az igazi ropogós késői fajta cseresznyével ugyan nem veszi fel a versenyt szépségben sem, viszont ízre nagyon finom.
És csak azért is bebizonyítottam, hogy lehet belőle finom lepényt is sütni, és nem csak kevert sütik tetejére dobálva működik a dolog.


Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt 
  • 8 dkg porcukor 
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg margarin 
  • fél csomag sütőpor 
  • egy késhegynyi szódabikarbóna 
  • fél citrom reszelt héja 
  • csipet só 
  • tejföl az összeállításhoz
Töltelék:
  • magozott (korai) cseresznye
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • fahéj
  • fél citrom leve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek búzadara
  • kevés zsemlemorzsa
A cseresznyét kevés cukorral feltesszük főzni, néhány percig forraljuk: nagyon sok levet fog engedni. 
A cseresznyét leszűrjük, a levéből 3 dl-t kimérünk (ha nincs ennyi, vízzel pótoljuk), és felfőzzük a pudinggal.
A pudingot és a leszűrt cseresznyét összekeverjük, ízesítjük fahéjjal és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a búzadarát is, langyosra hűtjük.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, két részre osztjuk. Az egyiket tepsi méretűre nyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, rásimítjuk a tölteléket, majd betakarjuk a másik lappal.
Tetejét villával megszurkáljuk, és készre sütjük.
A tepsiben hagyjuk hűlni, ha langyos, szeleteljük, és porcukorral megszórva kínáljuk.






2013. június 8., szombat

Tejfölös borsópörkölt nokedlivel

Évánál már többször szembejött velem ez a recept, hiszen Éva egyik kedvenc tésztaétele. :)
Mivel rengeteg sűrű szaft maradt a sertéspörköltből, én ezt felhasználva készítettem el. Nagyon finom lett. :) Ha nincs szaft maradék otthon, akkor Éva receptje alapján is elkészíthető, az eredmény garantáltan nagyon finom lesz, ráadásul itt a zöldborsó szezon! :)


Hozzávalók:

  • szaft maradék
  • zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • fokhagyma (fokhagyma krém is jó, de akkor óvatosan sózzuk!)
  • frissen őrölt bors

Nokedlihez:

  • 1 db  tojás
  • 60-70 dkg liszt
  • hideg víz
  • kevés zsír (lehetőleg tyúkzsír, úgy a legjobb :) )

A szaftot felmelegítjük, ha nagyon sűrű (mint nekem), kevés vízzel hígítjuk, beletesszük a borsót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és puhára főzzük. A legvégén kevés liszttel besűrítjük. Behabarhatjuk tejföllel is, én ezt kihagytam most, inkább külön tettem rá.

A nokedlit a szokott módon elkészítjük, a kifőtt nokedlit tyúkzsírral keverjük el, hogy ne ragadjon.

Tálaláskor a nokedlire tesszük a zöldborsó pörköltet, majd a tejfölt, végül megszórjuk pici pirospaprikával (ezt is Évánál láttam egyébként, de ezt a bejegyzését most nem találtam meg). :)



Akik részt vesznek a blogszülinapi játékomban, azoktól kérem, hogy a bejegyzés linkjét küldjék el nekem mindenképp a dittisdolgok@freemail.hu e-mail címre, köszönöm!

2013. június 3., hétfő

Fenyőszirup

Amikor tavaly Júlia blogján szembejött velem a fenyőszirup, az újdonság varázsával hatott, mert én még sosem hallottam róla, de azonnal tudtam, ezt el fogom készíteni.
Akkor épp költözés utáni káosz uralkodott nálunk, és zsenge fenyőrügy sem volt már túl sok a fenyőfákon (a szomszédból átlógó lucon és a házunk előtti ezüstfenyőn).
De ami késik, nem múlik,így idén pótoltam, és mindkét fenyővel kipróbáltam.
Több receptet is elolvastam, Verusnál és Gabojszánál  ragadtam le végül, és nekem ez sült ki, akarom mondani érlelődött ki, belőle. :)


Hozzávalók:
  • zsenge fenyőrügy (figyelem, a tiszafa mérgező!)
  • cukor
  • méz
A fenyőrügyeket leszedegettem, de nem mostam meg, hiszen biztos helyről szedtem (egyik recept sem írta, hogy meg kell-e mosni).
Tiszta befőttes üvegekbe rétegeztem: alulra fenyőrügy került, erre 1-2 ek méz, és kb 1,5 cm rétegben cukor, majd ismét fenyőrügy, méz, cukor...legfelülre cukor került.
Ablakba tettem ahol egész nap éri a napfény, a kupakokkal lefedtem (nem csavartam rá), és érni hagytam.
Én 2 hét után szűrtem le, de a cukor egy része nem oldódott fel teljesen (nem vártam tovább, mert a cukor leült az üveg aljára, és láttam, ez mér nem lesz jobb). Ezért nagyon kicsit megmelegítettem egy lábasba öntve (épp csak annyira, hogy az üveg alján  összeállta cukor folyjon, forralni nem akartam, hogy a méz ne veszítse el jótékony hatásait), így szépen le tudtam szűrni az egészet.
Tiszta üvegekbe töltöttem, és mehetett a kamrapolcra. :)
A fenyőrügyeket még kinyomkodtam, majd megszárítottam, mert állítólag finom fenyőtea főzhető belőle.


Nekem ilyen lett szűrés után, üvegekbe töltve, de hozzáteszem, másnapra a cukor ugyan úgy leült az aljára, ami szerintem annyira nem nagy baj, torokbajra így is tökéletes lesz. Én nem tettem hűtőbe, csak a hűvös spájzba.

Igazából nem tudom, ki, hogy csinálja, hogy az összes cukor feloldódjon, és nem tudom, én hol rontottam el... lehet, túl vastagon rétegeztem? Segítenétek a hozzászólásokkal, hogy jövőre jobban sikerüljön?

2013. június 2., vasárnap

Blogszülinapi játék

Június 3-án, azaz holnap, 1 éves lesz a blog. Az a sok biztató hozzászólás, amit az elmúlt egy évben kaptam tőletek, mindenképp arra ösztönzött, hogy egy kedves kis játékkal kedveskedjek Nektek! :)

Mivel sok-sok játék fut, és tudom, sokszor nehéz határidőre elkészíteni a gasztronómiai remekeket, így arra gondoltam, én kicsit mást kérek tőletek, mint egy finomság elkészítését.


Szóval, aki játszani szeretne, attól azt kérem, hogy az alábbi kérdéseket válaszolja meg a blogján, vagy ha nincs blogja, megteheti ennél a bejegyzésnél hozzászólásként.

1. Mi az az 5 különleges konyhai segédeszköz, ami nélkül ma már nem tudod elképzelni a konyhádat? (itt pl olyan dolgokra gondolok, mint mondjuk szilikonos muffin forma vagy mondjuk elektromos hús hőmérő) Arra kérlek, tényleg olyanokat írjatok, amiket sűrűn használtok, és a megvásárlását bármikor, bárkinek ajánlanátok, mert annyira megérte. :) Így tippeket adhatunk egymásnak, segíthetjük mások munkáját is. :)

2. Volt-e olyan konyhai kütyü, amit teljesen feleslegesen vettetek meg, mert abszolút nem használjátok? (szerintem mindenkinek volt ilyen, úgyhogy nem ám letagadni! :) )

3. Mi az a 3 konyhai munka, amit nagyon, de nagyon nem szerettek csinálni?

A játékban a blogom követői vehetnek részt. A megszületett blogbejegyzések linkjét a dittisdolgok@freemail.hu-ra küldjétek el nekem legkésőbb 2013. június 21-ig.
Nem feltétel, de megköszönöm, ha hirdetitek a játékot a blogotokon. :)

És hogy mit nyerhettek? Egy könyvecskét péksütikről, IKEA-s dizájnos csipeszt és lapátot (krémek, tészták tálból való kikaparásához imádom használni), 4 fiola aromát sütéshez, saját kertünkben termett, teljesen bio szárított paprikafüzért, és egy kis pudingot, teát és kávét. Mindenből 2 darabot, hogy a párotokkal együtt tudjátok élvezni! ;)